Uzun yıllar helva üretimi ile üretim sektöründe faaliyet gösteren kökleri 1888 yılına dayanan Helvacızade şirketi ismini ailenin soyadından almaktadır. 1950’li yıllarda ise perakende ürün dağıtımı ve toptan gıda işlerini de iş alanlarına eklemiştir.
Prensip olarak kazandıklarını yatırıma dönüştüren Helvacızade firması, Kasım 1989’da temeli atılan ve 25 Ekim 1991 tarihinde tamamlanan 24000 m2 açık 6000 m2 kapalı alan üzerine yağ fabrikası kurmuştur. Yağ fabrikası yılda 20000 ton kapasite ile üretime başlamıştır.
1994 yılında Danimarka, Almanya, İsveç, Belçika, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Gürcistan ve Suudi Arabistan gibi bir çok ülkeye ihracata başlamıştır.
Piyasadaki talep doğrultusunda eklenen tesisler ile 2003 yılında yıllık 130 bin ton üretim kapasitesine çıkarılmıştır. Kapasite artışı ile 24 çeşit bitkisel yağ üretimine çıkmıştır. Helvacızade tesisleri günümüzde 102 bin m2 açık 50 bin m2 kapalı alan üzerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. PLC otomasyon sistemi sayesinde insan hatasından bağımsız ileri ve kapsamlı teknoloji kullanılarak üretim el değmeden gerçekleştirilmektedir. Ayçiçek yağı, Zeytinyağı, Mısır Yağı, Soya Yağı, Kanola Yağı, Pamuk Yağı, Fındık Yağı ve bitkisel karışım yağ üretimi yapılmaktadır.
1991 yılından beri Ayçiçek yağı, 2002 yılında fındık yağını ve 2003 yılında ise mısır ve zeytinyağını ürün yelpazesine katmıştır. 2007 yılında Miksvit ve Soyalin ürünlerini de ekleyerek yurt içi ve yurt dışı fuarlara da katılım göstererek iç ve dış piyasada iş hacmini geliştirmiştir. Bir çok ilke imza atan Helvacızade, 2008 yılında Türkiye’de ilk kez fıstık yağı üretimini gerçekleştirmiştir.
Helvacızade A. Ş. Olarak ulaşılan son nokta EFQM (European Foundation of Quality Management – Avrupa Kalite Vakfı) mükemmellik modeli olmuştur. Türkiye de alan ilk yağ fabrikasıdır Bu bağlamda EFQM mükemmellik modelinde yer alan kriterleri organizasyonun hedefleri doğrultusunda tasarlayıp yapılandırdıktan sonra şirket bünyesinde uygulamaya konulmuştur.