Haberler

MÜSİAD Genel Başkan Asmalı: Masada ve sahada güçlü Türkiye var

 

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Konya şubesi ev sahipliğinde ‘Yeşil Dönüşüm Ekonomisi ve Karbon Nötr’ ana konusuyla düzenlenen 106. Genel İdare Kurulu (GİK) programında açıklamalarda bulundu. Asmalı, aktif dış politikanın önemine değinerek, "Artık eski Türkiye yok, masada, sahada güçlü Türkiye var" dedi.

Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 106. Genel İdare Kurulu (GİK) programında Türkiye'nin enerji alanındaki çalışmalarını ele alan MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, enerji alanındaki başarılara da değindiği konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde atılan adımlara dikkat çekti. Ülkenin son 20 yılda hayata geçirilen politikalar ile dünyanın enerji kuşak yolu haline geldiğini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, "Türkiye, dünyada eşi benzeri olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda. Çevremizde dünyanın en zengin petrol ve doğal gaz zengini ülkeleri bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye, bu kaynakların Avrupa’ya ulaştırılmasında doğal bir köprü. Türkiye; yenilenebilir enerji kaynaklı güçte Avrupa’da 5’inci dünyada ise 12’nci sırada bulunuyor. Hükümetimiz; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda geleneksel enerji kaynakları kullanımını azaltmaya, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını ise yaygınlaştırmaya odaklandı. Ülkemiz, bu vizyon doğrultusunda enerji dönüşümünde, yenilenebilir enerjide ve enerji verimliliğinde büyük bir başarı hikayesine imza attı." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları çalışmalarla uluslararası itibarının arttığını söyleyen Asmalı, “Hem sahada hem masada Türkiye’yi güçlü kılan bu dış politikanın mimarı ise lider diplomasisini etkili bir şekilde uygulayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Oyunbozan ve oyun kuran dış politikamızın özelliği girişimci, insanî, millî ve hepsinden önemlisi bağımsız olmasıdır.

 

Bu başarılı dış politika sayesinde çatışma, savaş ve terörle boğuşan coğrafyamızda Türkiye, barış ve istikrar adası olarak kalabilmiştir. Savunma sanayiindeki hamlelerimizle derinleştirilen bu etkin dış politika ile uluslararası itibarımız artmıştır. Kafkasya’dan Balkanlara, Doğu Akdeniz’den Orta Asya’ya aktif dış politikamızla kalıcı iş birliği platformlarına ya ortak ya da kurucu olduk. TİKA, AFAD, YTB gibi kurumlarla ve Kızılay, Diyanet Vakfı, MÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşları ile de bu başarılı dış politikamızın yıldızı daha da parlamaktadır. MÜSİAD olarak biz de tüm birimlerimizle ve üyelerimizle insani diplomasiye ve özellikle ticari diplomasiye aktif destek sağlıyoruz. Artık eski Türkiye yok. BM ve NATO gibi uluslararası kuruluşlarda daha itibarlı ve daha güçlü bir Türkiye var. Diplomatik masalar kuran, Karabağ’dan Libya’ya sahada da etkin bir Türkiye var. En çok yurt dışı temsilciliğe sahip beşinci ülke olan Türkiye’nin başarılı dış politikası enerjiden savunma sanayiine, ekonomiden tarıma her sektörü olumlu etkilemektedir" dedi.

‘BUGÜN BİZİM İÇİN BAYRAM GÜNÜDÜR’

MÜSİAD’ın bayrağını daha ileriye taşımak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, "Bugün bizim için bayram günüdür. MÜSİAD’ı bugünlere getirenlerden Allah razı olsun. Biz bugün bu bayrağı çok daha ilerilere taşımak üzere görev aldık. Dönemimizde günümüzün dertlerinden gördüğümüz, en önemli meselelerinden gördüğümüz nitelikli istihdam konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bunun için bugün standı da burada olan Kılıçarslan Meslek Lisesi'nde bir çalışmamız var MÜSİAD Konya olarak. Burada öğrencilerimizin hem işbaşı eğitim programlarıyla hem de birebir okula giderek yüksek ahlakla yetişmelerini, helal lokma bilinciyle olgunlaşmalarını ve okulda almış oldukları teorik eğitimleri, pratik eğitimlerle harmanlayarak liyakatli gençler yetiştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yine bu minvalde MÜSİAD Konya olarak yeşil dönüşüm ekonomisiyle ilgili uzun toplantılar yaptık. Önceki dönem başkanlarımızla istişare ettik. Ve dedik ki biz MÜSİAD Konya olarak bir proje hazırlıyoruz. Hedefimiz 2042 yılında karbon nötr bir Konya'ya ulaşmak. Tabii bu MÜSİAD Konya'nın tek başına yapabileceği bir şey değil. Bununla ilgili olarak büyükşehir belediyemiz de, üniversitelerimizde, odalarımızla, ticaret odamızla, sanayi odamızla ve diğer STK'larla iş birliği içerisinde hareket edeceğiz” dedi.

‘TÜRKİYE’YE MODEL OLUŞTURACAĞIZ’

Konya Karbon sertifikasyon ve proje geliştirme anonim şirketi hakkında da bilgi veren Kağnıcı, “Şirketimizi, 89 üyemizin ortaklığı ile kurduk. Burada bizim derdimiz bir model oluşturmak, bu konuda bir farkındalık oluşturmak. Çünkü biraz önce dediğim gibi büyük bir krizin bizi beklediğini düşünüyoruz. Çünkü bu yeşil dönüşümden en çok etkilenecek ülkelerden biri Rusya’dır diğeri Çin’dir üçüncü sırada da Türkiye gelecektir diye düşünüyoruz” dedi.

‘TANIŞALIM, KAYNAŞALIM’

MÜSİAD üyelerine özel bir ricada bulunan Kağnıcı, “Özellikle burada sizlerden bir istirhamım var. Dünyanın dört bir yanından gelmiş olan dostlar bizim bu programı düzenlememizin en büyük sebebi ve bu programı üç gün olarak belirlememizin en büyük sebebi mümkün olduğunca fazla tanışıklığa vesile olabilmek. Mümkün olduğunca çok dostluğun başlangıcına vesile olabilmek. Hani Yunus diyor ya ‘Gelin tanış olalım işi kolay kılalım’ bundan sonraki süreçte oluşabilecek güzel dostlukların başlangıcının Konya olmasını diliyoruz. Ve bir gün bu kadim dostlar sohbet ederken, biz Konya’da tanışmıştık demelerinin sevabına talibiz. Sizlerden istirham ediyorum, ne olur aynı şube ve bölgeden gelen, iki dostu ve iki arkadaşı burada yan yana sohbet ederken görmeyelim. Mutlaka her gördüğümüz ile tanışalım. Ne iş yapıyormuş, projesi neymiş ve neye sevinip üzülmüş konuşalım, paylaşalım, mümkünse iş geliştirelim, aynı sektörde değilsek bir dost kazanlım. Ben sizlerden özellikle bunu istirham ediyorum. Bu berekete hep beraber nail olalım diye arzu ediyorum” diye konuştu.

 

‘KONYA ÖNEMLİ İŞLER YAPACAK’

Birlikteliğin Konya için öneminden bahseden Altay, “Konya denince şu anda akla gelen en önemli şey, birlik ve beraberlik vurgusu. Konya, belediyeleriyle, merkezi hükümetiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, hiçbir dönem olmadığı kadar birlik, beraberlik içinde çalıştığı bir dönem yaşıyor. Bunun da bereketlerini görüyoruz. Sanayi üretimimiz artıyor, tarımsal üretimimiz artıyor, insan kaynağımız hızla gelişiyor. Konya bugün 5 üniversitesinde 150 bine yakın öğrenci barındıran bir şehir. Bir taraftan da yeni teknoloji endüstri bölgeleriyle, sanayimize yeni bir soluk kazandırmak için hep birlikte hareket ediyoruz ve dünya markası olan Aselsan’ı Konya’ya kazandırmayı başardık. Şimdi de TÜBİTAK’ın Konya’ya gelmesiyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Konya bu manada bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok önemli işler yapacak.” şeklinde konuştu.

 

‘KONYA’NIN ÇEVRECİ YÖNÜ ÖNE ÇIKACAK’

Konya’nın çevreci yönünü ortaya çıkarmakla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü belirten Altay, “Belediyecilik de aynı sanayi gibi her gün gelişen, her gün yeni kavramlar eklenen bir olgu. Bundan 20 yıl önce Alt Yapı Belediyeciliği ile ilgili konuşuyorduk. Çünkü insanların en temel ihtiyacı alt yapı eksikliğiydi. Sonra Sosyal Belediyecilik, Kültürel Belediyecilik dedik. Bugünlerde akıllı şehirleri konuşuyoruz. Ama inanıyoruz ki yarın konuşacağımız şey, çevreye saygılı şehirler. Karbon emisyonu en az olan şehirler ve çevreci şehirler, dünyada öne çıkacak. Konya bu manada da çok önemli bir farkındalık oluşturuyor. Bundan sonra hep birlikte temel hedefimiz, Konya’nın çevreci yönünü öne çıkarabilmek. Biz bu konuda da önemli çalışmalar yürütüyoruz. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletlerle birlikte iklim değişikliğinde uyumun güçlendirilmesiyle ilgili önemli bir strateji oluşturduk ve bu strateji doğrultusunda işlerimizi yürütüyoruz. Yine Konya’nın en büyük dönüşümü olan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi dönüşümünde yeni oluşturacağımız Sanayi Sitesi, Türkiye’nin ilk Sıfır Karbon Sitesi olarak en kısa zamanda Konya’nın ve tüm Türkiye’nin hizmetine sunmuş olacağız.” ifadelerinde bulundu.

‘MÜSİAD NİTELİKLE İŞLER ÜRETİP DÜNYAYA SUNUYOR’

MÜSİAD’ın nitelikli işler üretip onu tüm dünyaya sunduğunu vurgulayan Konya Valisi Vahdettin Özkan,” MÜSİAD denilince zor zamanlarda zor işlerin yapıldığı bir meslek kuruluşu akla geliyor. Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi dünyanın dört bir tarafında da iş derneği olarak başlayan hem üretimde hem de ihracatta, değerler üretiminde çok nitelikli işler üretip, dünyanın dört bir tarafına sunan bir kurumdan bahsediyoruz. Bu yönüyle de hem memleketimize hem dünya barışına hem insanlığa hem çevresel değerlere katkısı çok önemli ve anlamlıdır. Medeniyetimizin umdelerine riayet etmenin ne olduğu hem de çevresel değerlerin toprağın, suyun, havasının üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir, bunlardan arınmamız gerekiyor, bu değerleri gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor, sanatsal olarak sanatçılarımız çok güzel bir şekilde bunları ifade etmiş ve o sanatlarıyla bize sunmuşlardı. Bu vesileyle bireysel ve sistemsel olarak bu değerlerin muhafazasına yönelik hassasiyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz” diye aktardı.

 

‘SADECE EKONOMİK DEĞER ÜRETMİYOR’

MÜSİAD’ın geniş kapsamlı bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Vali Vahdettin Özkan, “MÜSİAD sadece ekonomik anlamdaki değerlerin üretimi değil aynı zamanda hukuk güvenliği açısından da toplumsal değerlerin üretimi anlamında güvencemizdir. Kadimden gelen sivil toplum kuruluşlarımızın asıl görevi toplum mühendisliği hiç değildir, toplumun hissiyatına tercüman olmaktır.  MÜSİAD gibi kuruluşların hem toplum nezdindeki akreditasyonuyla beraber bu dünyaya hitap eden evrensel bir tarafının da olduğunu vurgulamak istiyorum. Nitekim evrensel olarak Türkiye’mize devletimize milletimize yönelik teveccühünü artırılmasında küresel düzeyde de MÜSİAD’lı kardeşlerimizin çok büyük bir misyonunun olduğunu vurgulamak itiyorum. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.” İfadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından, 20 ülkeden katılımın sağlandığı kurul, "Yeşil Dönüşüm Ekonomisi" paneliyle devam etti. 

 

 

 

Önceki106. MÜSİAD GİK KONYA’DA
SonrakiMÜSİAD 106. GENEL İDARE KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ 17-18-19 HAZİRAN 2022, KONYA