Haberler

MÜSİAD 2020 Temmuz Ayı Sameks Verileri Açıklandı

2020 yılı Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 10,2 puan artarak 55,5 değerine yükselmiştir. 

Temmuz ayında endekste gözlenen bu artışta hizmet sektörü endeksinin önceki aya göre 13,5 puan birden artarak 56,0 seviyesine yükselmesi etkili olurken, 55,5 seviyesindeki sanayi sektörü endeksi de 0,5 artışını sürdürmüştür.

Sanayi sektörü genelinde yeni siparişler, girdi alımları ve bunlara bağlı olarak üretimde olumlu görünüm sürerken, hizmet sektörüne de toparlanma hızlanmış ve iş hacmi alt endeksi 7 ay aradan sonra 50 referans değerinin üzerine yükselmiştir.   Bu gelişmeler neticesinde önceki aya göre 10,2 puan artış kaydeden mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, 4 ay aradan sonra yeniden 50 referans değerinin üzerinde gerçekleşmiş ve 55,5 puanla yılın en yüksek seviyesinde yer almıştır.

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Sektörü Endeksi, 2020 yılı Temmuz ayında, bir önceki aya göre 3,8 puan artarak 55,5 seviyesine yükselmiştir.  Sektöre ilişkin yeni sipariş alt endeksi, önceki aya göre 0,4 puan gerileme kaydetmiş olmasına karşın, 52,6 seviyesinde gerçekleşerek olumlu görünümünü bu dönemde de sürdürmüştür. Bu gelişmeye bağlı olarak, Haziran ayında başlayan girdi alımları artışı Temmuz ayında da devam etmiş ve satın alım alt endeksi önceki aya göre 0,7 puan artarak 58,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece sanayi sektörü genelinde 5 ay aradan sonra üretim artışı kaydedilmiş ve üretim alt endeksi 9,0 puan birden artarak 58,4 seviyesine yükselmiştir. Genel anlamda pozitif bir görünüm arz eden sanayi sektöründe, geçtiğimiz ay başlayan istihdam artışı bu dönemde de devam etmiş ve istihdam alt endeksi 58,4 puanla olumlu görünümünü sürdürmüştür. Sonuç olarak; Mart, Nisan ve Mayıs dönemini 50 referans değerinin altında geçirerek üretim kaybına işaret eden SAMEKS Sanayi Sektörü Endeksi, Haziran ayındaki artışını Temmuz ayında da sürdürmüş ve yılın üçüncü çeyreğine yönelik olumlu bir görünüm arz etmiştir.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksi, 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 13,5 puan birden artarak 56,0 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde girdi alımlarında gözlenen hızlı artışın, sektör genelindeki ivmelenmenin temel belirleyicisi olduğu görülmektedir. Önceki aya göre 14,8 puan artarak 64,7 seviyesine yükselen satın alımlar, iş hacmindeki genişlemenin lokomotifi olmuştur. Önceki aya göre 13,2 puan artarak 51,9 seviyesine yükselen iş hacmi alt endeksi, 7 ay aradan sonra 50 referans değerinin üzerinde yer almış ve üçüncü çeyrek itibariyle sektöre yönelik toparlanmanın hızlandığına işaret etmiştir. Bu gelişmeler neticesinde, hizmet sektörüne yönelik istihdam alt endeksi de önceki aya göre 11,9 puan artarak 55,3 seviyesine yükselmiş ve işgücü piyasasına yönelik olumlu bir görünüm sunmuştur. Böylece Şubat 2020 döneminden beri ilk kez 50 referans değerinin üzerine yükselen SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksi, sektördeki toparlanmanın ivme kazandığına işaret etmiştir.

YORUM:

Normalleşme süreciyle birlikte pandeminin oluşturduğu tahribatı telafi etmeye çalışan reel sektörde, Temmuz dönemi itibariyle ivmenin tamamen pozitife döndüğü görülmektedir. Bu dönemde 4 ay aradan sonra yeniden 50 referans değerinin üzerinde yer alan SAMEKS’in yanı sıra; T.C. Merkez Bankası verilerine göre %70,7’ye yükselen imalat sanayi kapasite kullanımı ve 100 barajının üzerinde yer alan reel kesim güveni de Türkiye ekonomisinin yılın 3. çeyreğine iyi bir başlangıç yaptığını göstermektedir.

TÜİK tarafından açıklanan sektörel güven endeksi verilerine göre hizmet, perakende ve inşaat sektöründe gözlenen hızlı artışlar da SAMEKS’teki sıçramayı teyit etmektedir.

Önümüzdeki dönemde seyahat, taşımacılık ve turizm sektörlerinde gözlenen normalleşmenin hızlanmasıyla hizmet sektöründe ivmenin daha da artacağını, buna ilaveten imalat sektöründeki olumlu görünümün de sürmesiyle SAMEKS’teki artışın devam edeceğini öngörebiliriz.

Önceki“Kriz Dönemlerinde Risk Yönetimi” Konferansı
SonrakiMÜSİAD Başkanı Okka’dan Haber Dairesi'ne ziyaret