Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Türkiye'yi derinden sarsan depremlerin ardından MÜSİAD’ın, Hatay'da kurduğu koordinasyon merkeziyle şehre adeta hayat vermişti. Hem Konya'da hem de Hatay'da yardım çalışmalarına destek veren gönüllüler 'Deprem Bölgesi Yardım ve Koordinasyon Çalışmaları' programında bir araya geldi.
MÜSİAD Konya Şubesi'nde gerçekleştirilen programa; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Milletvekilleri; Ziya Altunyaldız, Tahir Akyürek, Ahmet Sorgun, Selman Özboyacı, Gülay Samancı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı , MÜSİAD Konya Şubesi üyeleri ve deprem koordinasyon gönüllüleri katıldı.
'KONYA OLARAK GEREĞİNİ YAPTIK'
Konya'nın deprem bölgelerinde gereken ne varsa yaptığını söyleyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, "Yardımlaşmalarımızda, arama kurtarma faaliyetlerinde bir arada olduğumuz dostlarımızla bir araya gelmeyi arzu ettik. Onun için bir araya geldik. Protokolümüz orada yanımızdaydı. Bugün de yanımızdalar. Deprem bölgesinde büyük bir kriz vardı ama kimileri bu krizden büyük fırsatlar elde ettiler diye düşünüyorum. Bu kriz ortamında; bir kardeşine faydalı olmaya çalışan, madden, fiziken, manen, duasıyla gücünün yettiği kadar faydalı olmaya çalışanlar bu krizden faydalandılar diye düşünüyorum. Hoşumuza gitmeyen bazı olaylar da duyduk, yaşadık. Onları da bu krizde batanlar olarak görüyorum. Rabbime şükürler olsun ki, bu camia bu krizden fırsatlardan yararlanarak çıktı diye düşünüyorum. Hep beraber Konya olarak gereğini yaptık" dedi.
'GURUR DUYUYORUM'
Başkan Kağnıcı, "Bu camianın bir hizmetkarı olmaktan, bu camianın bir ferdi olmaktan gurur duyduğum gibi Rabbime de hamd ediyorum. Konyalı olmaktan dolayı da şükrediyorum. Hatay'ın neresine gidersek gidelim Konyalılar vardı. Konya oradaydı. Çok hatıralarımız oldu. Orada çok dualar aldık. Orada öyle güzel yardımlaşma, öyle güzel destek hissettik ki çok memnun olduk. Tabi Rabbim daha güzel günlerde bu desteği, bu birlikteliği getirsin diye dua ediyorum. Tekrar yaşatmasın ama Konyalı olmaktan gurur duyuyorum. Oraya gelen kardeşlerime, ağabeylerime teşekkür ediyorum. Rabbim karşılığını verecektir. Allah hepinizden razı olsun" ifadelerini kullandı.
HERKES KONYA'YA DUA ETTİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, "Yaptığınız işler gönülden yapılan işlerdi. Allah hepinizden razı olsun. Küçük kıyametin koptuğu dediğimiz yerden bahsediyoruz. 11 ilde yaşandı ama Konya Hatay'da görevliydi. Afetin en ağır vurduğu illerin başında bulunuyordu. Rabbim başka bir afet verip bizleri imtihana tabi tutmasın. Zor günler insanları birleştiriyor. Bu birlik ve beraberlik hayırlara vesile olsun. Çok rahatız, derdimiz yok o yüzden birbirimize olan muhabbetimiz azaldı herhalde diyorduk. Bu afet bizi bir araya getirdi, birleştirdi. İlk gittiğimiz gece her şey karışıktı. Konya belediyelerimizin araçlarını gördükçe orada Konya'yı yaşadık. Lojistik bir üs kurduk. Konya'nın çalışanları vardı, herkes çalışma içindeydi. Bu insana büyük bir huzur ve güven veriyordu. Ayrıca MÜSİAD'ın Serinyol'da kurduğu lojistik üssüne de gittik. Allah sizlerden razı olsun. Size eksik ne söylendiyse organize edip gönderdiniz. Bunlar çok kıymetli şeyler. Bu sebeple sivil toplum kuruluşlarıyla devletin ortak hareket etmesi önemli. Benim için başarı, oradaki herkesin Konya'ya dua ediyor olmasıydı. Daha yapılacak çok iş var. Bizim Konya olarak elimizi Hatay'ın üstünden çekmememiz gerekiyor. Bu bir gerçek" dedi.
'İNSANLAR ÇALIŞIRSA HUZURA EREBİLİR'
Depremzedelerin iş bulması konusunda işadamlarına çağrıda bulunan Usta, "Depremzedelerin iş sahibi olabilmeleri için bir merci oluşturulabilir. Çalışmak istiyorum diyen kitle var. Bunların iyileştirilmesi gerekiyor. Deprem bölgesinden gelenlerin yönlendirilmesi için iş sahibi yapabiliriz. İnsanlar çalışırsa huzura erebilir. Eğer çalışmayıp sürekli hazır verilirse bu faydadan çok ileride zarar verebilir. Bu konuda çalışmak isteyenler için MÜSİAD'dan destek bekliyoruz. Bizler de aracılık yapmaya hazırız" dedi.
'ÇOK BÜYÜK BİR BİRLİKTELİK OLUŞTU'
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "İlk günden itibaren Konya’mızı temsil etmeye, Konya’nın oradaki varlığına mihmandarlık etmeye gayret ediyoruz. Zannediyorum 12 gün içinde sadece bir sefer, o da 6. gündü herhalde gelip kişisel ihtiyaçları görüp tekrar döndük. Şu an itibariyle de hala yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 3 bine yakın personel, 900’e yakın araç görevlendirmesi gerçekleştirdik. Özellikle altyapıyla ilgili çok önemli işler yapıyoruz. KOSKİ ile çevreye suyun verilmesi, altyapının ayağa kaldırılması, çadır kentlerle ilgili süreci yürütüyoruz. Benim anlatacağım şey aslında Konyalı olmaktan ne kadar gurur duymamız gerektiğidir. Ben ilk gittikten sonra ikinci gün sabah Konya'dan 3 tane arkadaş gördüm. Ticaret odamızdan, sanayi odamızdan arkadaşlar geldiler. Sonra arkasından, MÜSİAD Başkanını, MÜSİAD ekibini gördüm. Sorunları paylaşmak çok önemliydi. Çok büyük bir birliktelik oluştu ama bizim onu yapmamız için Konya'nın lojistiğine ihtiyacımız vardı. Onun için bu salonda bulunan herkes birer kahraman. Çünkü herkes elindekini verdi. Biz görevimizi yaptık ama sizler buradan bize oradaki insanların derdine çare olacak yudumlayacakları su, içecekleri çorba, yiyecekleri yemek, giyecekleri mont oldunuz" dedi.
'HATAY'DA GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURDUK'
Başkan Altay, "Konya'nın Antakya başta olmak üzere tüm deprem bölgesinde bir başarı hikayesi olarak anlatılması bu salonda bulunan herkesin büyük katkısıyla oldu. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Bu şehre hizmet ediyor olmaktan hep gurur duyduk ama bu süreçte bir kez daha gurur duyduk. İşi verdiğinizde arkadaşların ne kadar can siper hane çalıştığına şahitlik ettik. Özellikle ilk beş gün çok zordu. Altyapı eksikliğinden dolayı temel insani ihtiyaçlarınızı bile gideremiyordunuz ama görevlendirdiğimiz hiçbir arkadaş öf bile demedi. Hatta geri döndürmek istediğimiz arkadaşlar kalmak için ısrar etti. Orada Konya olarak Hatay'da gönül köprüsü kurmuş olduk. Genel Başkan Yardımcımıza da özel teşekkür etmemiz lazım. Hatay koordinatörü olarak, MYK temsilcisi olarak partimiz adına kendisi oradaydı. 15 gün boyunca yan yana arabalarda uyuduk. Hiç yalnız bırakmadık. Tüm işlere koordinasyon sağladık. Hepimize aslında büyük bir enerji oluşturdu. Konya'da yaşamayan Konyalılar bile çok büyük destek verdi. Hep birlikte bir millet olmanın, zor zamanda bir araya gelmenin, ayakta kalmanın önemini bir kez daha görmüş olduk. Burada bulunan bulunmayan tüm Konyalılara teşekkür ediyorum. Bu şehre hizmet etmek nasip olduğu için ne kadar gururlansak, övünsek azdır diyorum" şeklinde konuştu.
'KONYA ORADA DESTAN YAZDI'
Konya'nın deprem bölgesinde adeta destan yazdığını dile getiren AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, "Öncelikle MÜSİAD Başkanımıza ve MÜSİAD'ın çok değerli yöneticilerine, kıymetli iş adamlarımıza teşekkür ederim. Depremin ilk gününden itibaren Genel Başkan Yardımcımız başta olmak üzere, Büyükşehir Belediyemiz, merkez ilçe belediyelerimiz, tüm kuruluşlarımız insanımızın yanında yer aldılar. Hamd olsun Konya'mızı çok güzel bir şekilde temsil ettiler. Konya orada adeta destan yazdı. Allah hepinizden razı olsun. Bir büyüğümüz demişti ki; Türkiye'deki bütün bölgeler sıkıntıya girse, el uzatacak mecali olmasa, sadece Konya ayakta kalsa, Allah'ın izniyle Konya bu ülkeyi yeniden güçlendirir kurar demişti. Konyalı olmayan bir büyüğümüz bunu demişti. Somut olarak bunu gördük ki, Konya'mız hakikaten bu anlayışa sahip. Yenileyici, insanımızın yanında, hazır bir yapıya sahip. Son deprem faaliyetinde bunu bir kez daha gördük. Hızlı organize olmasıyla, bütün gücüyle yardımı organize ettik. Konyalı değerli kardeşlerimizle ne kadar övünsek azdır" dedi.
'HEP BERABER MÜCADELE ETTİK'
AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, "Belki bu milletin başına gelmiş en büyük afette de nasıl birlikte hareket edeceğimizi bizzat gördük. Konya'ya dair bütün protokolümüz Hatay'a gitti. Hep beraber mücadele ettik. Sadece siyasetçiler değil, Konya'nın bütün imkanları anında seferber edilmişti. Burada Konya hakikaten diğer şehirlerden ayrıldı. Bu şehrin insanı gerçekten derti, samimi. Bunu zaten biliyorduk. Buradaki insani yardım çalışmalarında, hesapsız kitapsız desteğini tekrar gördük. Konya hala Hatay'ın yaralarını sarmak için canla başla gayret gösteriyor" dedi.
'KONYA HER ŞEYİ DÜŞÜNDÜ'
Selman Özboyacı, "Şehrin kanalizasyonundan, depremzedelerin powerbank ihtiyacına kadar her şeyi Konya düşündü. Siyasetçisi, bürokratı, belediye çalışanı, iş adamı, esnafı bütün varlığıyla oradaydı. Bir akşam telefon aldım. 5 tane iş adamı ağabeyimiz kimseyle irtibat kurmadan kendileri Allah rızası için birbirleriyle haberleşmişler oraya gidip sıcak yemek dağıttılar. Bunları gördükçe Konyalı olmaktan iftihar etmemek mümkün değil. Bu şehrin evladı olduğum için Rabbimize hamd ediyorum. Konya'nın gösterdiği fedakarlık bugün bütün Türkiye'nin dilinde. Ama bunun sürdürülebilir olması çok önemli. Buradaki afetin boyutunu herkes biliyor. Bu büyük çaplı bir afette yardımın da desteğin de sürdürülebilir olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
ARTIK HATAY’I MAHALLE MAHALLE BİLİYORUZ
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı'nın Hatay'da 'Sakallı Komutan diye anıldığını vurgulayan Selman Özboyacı, "Konyalıyız ama Hatay da artık bizim için ikinci bir ev gibi oldu. Depremzedeleri ziyaret ettiğimde gördüm ki artık mahalle mahalle Hatay'a hakimiz. Oraya gittiğimizde özellikle Hilmi Başkan'ın Sakallı Komutan diye anıldığını da söylemek istiyorum. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu güzel bir şey. Eğer Hilmi Başkan bu kadar gayret göstermeseydi söylenmezdi. Hilmi Başkan'ın şahsında bu büyük aileye çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun diyorum" şeklinde konuştu.
'GENÇLERİMİZ VAR GÜCÜYLE ÇALIŞTI'
Deprem bölgesine yardım için gençlerin de var gücüyle çalıştığına şahit olduklarını kaydeden AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, "1999 Sakarya depreminde 24 saat geçmeden Sakarya'daydım. Yine ilk çorbayı elhamdülillah Konya çıkarmıştı. Van depreminde de öyle oldu. Antakya'daki yıkımı hiçbir yerde görmedim. Allah korusun tam bir kıyamet tatbikatıydı. Alacağımız dersler de vardı. Bir gün Hatay'dan çıktık, Ankara'ya olağanüstü hal oylamasına gittik. Dönüşte de Konya'ya uğradım. MÜSİAD'ımızın fabrikada kahvaltı hazırlayan gençlerini gördüm. O kadar güzel bir çalışma ki, onlara da söyledim. Siz adeta Kurtuluş Savaşı'nda savaşın gerisinde mermi hazırlayanlar gibisiniz. Daha ilk günlerdi. Gençlerimiz orada var güçleriyle çalışıyorlardı. 15 Temmuz ruhunun burada yeniden canlandığını gördüm. Bu sıkıntılar içinde nice ümitler var. Bu şehre gerçekten teşekkür ediyorum" dedi.
'KONYA-HATAY KARDEŞLİĞİ TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE'
Konya'nın tüm birimleriyle deprem bölgesinde olduğunu ve Konya-Hatay kardeşliğinin Türkiye'nin gündeminde olduğunu dile getiren AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, "Ülkemizin yaşadığı büyük bir felaketin arkasından bir dayanışmayı, kardeşliği ve ülkesi için çarpan kalpleri hisseden kardeşler topluluğuyla birlikteyiz. MÜSİAD'a böyle bir organizasyon için Hilmi Başkanımızın şahsında teşekkür ediyorum. Depremin ilk günü kar vardı. Sabah Konya'daydım. O gün programımız vardı. Depremin akabinde Konya milletvekillerinin Hatay'a görevlendirildiğine dair genel merkezimizin tebligatını aldık ve hep birlikte tüm Konya olarak Hatay'a ulaşmanın yollarını aradık. Gerçekten zor bir gündü ama zor şartlarda Hatay'a varana kadar kafamızda, gönlümüzde, ruhumuzda çok farklı duygularla gittik. Akşam Hatay'a ulaştık ve asla düşünemeyeceğimiz bir yıkımla karşılaştık. Büyük bir yıkım vardı, acı vardı. Çok büyük kayıplarımız vardı. Deprem nedeniyle ahirete gönderdiğimiz tüm vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Geride kalan tüm depremzedelerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Eminim herkes çok farklı duygular yaşadı. Bir kez daha bu milletin evladı olmaktan gurur duydum. Konya tüm birimleriyle oradaydı. Doğal bir kardeşlik ilan edilmiş ve herkes bunun gereğini yapmak üzere oradaydı. Herkes samimi, gayretli ve istekliydi. Bu kardeşlik tüm Türkiye'de hissedildi. Konya-Hatay kardeşliği Türkiye'nin gündemine oturdu" ifadelerini kullandı.
'BIRAKSAYDIK KONYA, HATAY'A AKACAKTI'
Tüm Konya'nın Hatay için büyük çaba gösterdiğini dile getiren Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Bıraksaydık Konya, Hatay'a akacaktı. Böyle bir birlik, beraberlik duygusu vardı. Herkes elinden geldiğince nasıl yardımcı olabilirim çabası içindeydi. Bu Konya'mızın büyüklüğünü gösteriyor. Konya'mızın insanının ne kadar vefalı olduğunu gösteriyor. Bunun için tüm Konya halkına teşekkür etmek istiyorum. Hatay'da bunun yansımaları çok büyüktü. Nereye gidersek gidelim Konyalı olduğumuzu öğrendiklerinde bize teşekkür ediyorlardı. Konya'da gittiğimiz her depremzede aile ziyaretimizde de hepsi Konya'ya olan minnet duygularını ifade ettiler. Elhamdülillah biz insan olarak, Müslüman olarak görevimizi yaptık. Hangi dine, hangi millete mensup olursa olsun insan olarak yardıma ihtiyacı olan herkese koştuk. Konya, bütün Türkiye'ye örnek oldu. Belki dünyaya da örnek olacak. Hiçbir zaman reklam için gitmedik. MÜSİAD'ın reklama ihtiyacı yok. Kendilerini adeta ortaya koydular. Kendi araçlarıyla oraya gidip orada oldular. Bu yüzden elhamdülillah Konya insanlığını, manevi büyüklüğünü gösterdi" dedi.
'GEREKEN TEDBİRLER ALINACAK'
Deprem sonrası büyük acıların yaşandığını ve bu acıların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbiri alma noktasında gayret göstereceklerini söyleyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, "Bu büyük bir afet. Allah bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın. Burada hepimizin çıkarması gereken dersler var. İdareciler olarak bizlerin, bireysel olarak bütün insanlarımızın çıkarması gereken dersler var. İnşallah o dersleri çıkaracağız. Bundan sonra da burada yaşadığımız acıları tekrar yaşamamak için almamız gereken tedbirler neyse bunları da en iyi şekilde yapmanın çabası, gayreti içerisinde olacağız" şeklinde konuştu.
Program, Hatay’a giden gönüllülerin orada yaşadıkları hatıraları ve duygu yüklü görüntüleri anlatımlarıyla son buldu.