BMC Otomotiv CEO’su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, MÜSİAD Konya Şubesi'nin düzenlediği programda yaptığı konuşmada, "En fazla yeni ürünün geliştirildiği, en fazla yeni ürünü ortaya çıkaran alan savunma sanayidir. Savunma sanayide çıkan ürünler de bir kaç yıl sonra sivil sanayisinde kullanılıyor." dedi.
MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen “Otomotiv ve Savunma Sanayinde Dönüşüm Konya’ya Düşen Rol” programına BMC Otomotiv CEO’su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Samet Tekelioğlu, “Murat Bey'in teşrifleriyle İnşallah güzel bir program olacaktır. Konya sanayisi ciddi bir potansiyele sahiptir. Döküm, dövme ve birçok makine imalatında burada BMC ile güzel iş birlikleri oluşacağına inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.
'ÖNCE SAVUNMA SANAYİDE SONRA SİVİL SANAYİDE KULLANILIYOR'
BMC Otomotiv CEO’su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş “Savunma sanayi dediğimiz zaman araştırma, geliştirme, üretim ve servis hizmetleri diyebiliriz. Teknolojinin gelişmesi araştırma, geliştirmeye ve argeye bağlıdır. En fazla yeni ürünün geliştirildiği, en fazla yeni ürünü ortaya çıkaran alan savunma sanayidir. Savunma sanayide çıkan ürünler de bir kaç yıl sonra sivil sanayisinde kullanılıyor. Yani internetten tutun da GPS’e kadar bütün bu kullandığımız temel ürünler savunma sanayinden çıkıyor ondan sonra da sivil sektörlerde kullanılıyor. Bununda sebebi savunma sanayi çok kritik bir sanayi olduğundan dolayı devletler bunun araştırma girişimine çok para harcıyorlar. Dolayısıyla yeni ürün çıkışı da hep buradan oluyor. Bir de savunma sanayisinin bir özelliği daha var. Bir tane müşteriniz var o da devlet. Devletten başkasına satamazsınız. İhracat yaparsınız ama bir ürünü ihraç etmek istiyorsanız bir kere önce kendi ordunuza satmanız lazım. Kendi ordunuza satamadığınız hiçbir ürünü yabancı devlet almaz." şeklinde konuştu.
'SAVUNMA SANAYİ ÜRÜNLERİNİN İHRACATI MSB'NİN İZNİNE BAĞLI'
Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, "Yabancı devlete ürününüzü satmak istiyorsanız önce kendi devletinizden izin alacaksınız. Tüm savunma sanayi ürünlerinin ihracatı Milli Savunma Bakanlığı’nın iznine bağlıdır. Savunma sanayinde izinsiz bir vida dahi gönderemezsiniz. Bu yüzden devlet çok önemlidir. Devlete göre iş yapmak zorundasınız, devletin istediği işi yapmak zorundasınız. Ben bir ürün geliştireyim sonra orduya satayım olmaz. Çünkü ordunun kendi talepleri vardır kendi arzusu vardır. Önce o sizden ister. Böyle böyle bir şey istiyorum der siz de ona göre bir şey geliştirirsiniz. Savunma sanayi bu şekilde çalışıyor. Türkiye’de savunma sanayi elhamdülillah çok ilerledi. Zaten bir sanayinin ilerleyip ilerlemediğini en iyi o sanayinin ihracat potansiyeline bakarak anlarsınız. Eğer bir endüstri iyi ihracat yapıyorsa hakikaten rekabetçidir. Kaliteli ürünü iyi fiyata yapıyor demektir. Eğer ihracat yapamıyorsa zaten bir şey yapamaz. “ diyerek sözlerini tamamladı. Programın sonunda MÜSİAD Konya Başkanı M. Hilmi Kağnıcı,Murat Yalçıntaş’a hediye takdim etti.