Haberler

Bir ilk Konya'da gerçekleşti...Ayet ve hadisler ışığında önemli sergi

Gören bir daha baktı! Bir ilk Konya'da gerçekleşti...Ayet ve hadisler ışığında önemli sergi

Çevre ve iklim değişikliği temalı dünyanın ilk ve tek hat sergisi, Konya'da yapıldı. MÜSİAD'ın düzenlediği GİK organizasyonunda açılan sergide; 5 hattatın ayet ve hadisler ışığında çevre temalı yaptıkları eserler yer alırken, sergiyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da ziyaret etti.

MÜSİAD'ın Konya'da düzenlediği 106. Genel İdare Kurulu Toplantısı, bir ilke de ev sahipliği yaptı. Dünyaca ünlü 5 hattatın hazırladığı çevre ve iklim değişikliği temalı 20'nin üzerinde eser, bu organizasyonda sanatseverlerle buluştu. Sergiyi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da ziyaret etti. Ünlü hattatlar; Abdurrahman Depeler, Seyit Ahmet Depeler, Sami Naddah, Abdurrahim Kahya ve Serkan Selalmaz'ın hazırladığı eserlerin yer aldığı sergi, iki gün boyunca ziyarete açık kaldı. Yoğun ilgi gören ve dünyada ilk kez Konya'da yapılan bu serginin, ilerleyen günlerde hem Türkiye'nin başka illerinde hem de dünyanın dört bir yanında yeniden yapılacağı belirtildi.

Çevre hassasiyetine dikkat çekmek için böyle bir sergi oluşturduklarını dile getiren Sergi Küratörü Mehdi Rezoug, "Serginin küratörüyüm. Sergimizin ana teması, Hıfz-ı Tabiatı'dır. Türkçesi ise çevreyi korumaktır. Bu dünyanın gündeminde olan bir konudur. Biz de bu konuyu kendi geleneğimizle ele alalım dedik. Geleneksel İslam sanatlarından olan hat ile dikkat çekmeye çalıştık. Buradaki eserler; farklı hat tarzlarında yazıldı. Dünyaca ünlü hattatlar tarafından ele alındı ve ilk oldu. Böylelikle hem çevre hassasiyeti hem de çevreyi korumakla ilgili hat sanatıyla bir ilki gerçekleştirdik. Bunun devamı için de çalışmalarımız sürecek" ifadelerini kullandı.

AYET VE HADİSLER IŞIĞINDA OLUŞTURULDU

Sergide yer alan ve hat sanatıyla oluşturdukları eserlerinde ayet ve hadislerden yararlandıklarını söyleyen Hattat Serkan Selalmaz, "MÜSİAD ile yaptığımız toplantılar neticesinde ortak bir kararla iklim değişikliğine dikkat çekmek açısından böyle bir sergi açtık. Hepimiz hattat olduğumuz için bunu hat sanatıyla buluşturmak istedik. Bu farkındalığa katkı sunduk. Burada ayet ve hadislerden oluşan metinlere yer verdik. Burada israfı engelleyen ve tabiatı korumamızla ilgili olan metinleri seçerek farklı yazı stilleriyle eserler oluşturduk. Her birimiz alanında başarılı hattatlarız. Aramızda dünya çapında derecesi olan hattatlar bulunuyor. Farklı yazı çeşitlerinden de eserler verdik. Burada anlatmak istediğimiz, kadim kültürümüzün, iklim değişikliğiyle ilgili her zaman söylediği metinleri tekrar insanlara ifade etmekti. Öncelikli kaynağımız Kur'an-ı Kerim oldu. Buradaki ilgili metinleri aldık. İkinci kaynağımız da hadisi şerifler oldu. Onları kendi aramızda paylaşarak bu sergiyi oluşturduk. İklim değişikliğine dikkat çeken Hüsn-i Hat sergisini dünyada ilk kez Konya'da gerçekleştirmiş olduk. Bu serginin başlangıç ayağı Konya oldu. Devamında farklı şehirlerde ve farklı ülkelerde de sergilenmesini planlıyoruz" dedi.

 

'HEM SANATSAL HEM DE İLAHİ YÖNDEN YAKLAŞTIK'

 Çevre konusunda hassasiyeti artırmak için hem sanatsal hem de ilahi yönden bir mesaj vermek istediklerini ve bu doğrultuda sergilerini açıklarını söyleyen Hattat Abdurrahim Kahya, "İklim konusu üzerine yapılmış geleneksel sanatlar sergisi üzerine dünyada ilki gerçekleştirdik. MÜSİAD'ın ana teması da buydu. Biz de bu konuya hem sanatsal hem de ilahi yönden yaklaşmak istedik. Bu şekilde olursa, toplumda da çevre hassasiyeti daha iyi anlaşılır ve daha çok karşılık bulur diye düşündük. O şekilde; MÜSİAD'ın temasıyla bizim çalışmamız arasında fikir birliği oluştu. Beş hattat olarak eserler hazırladık. Muhtelif yazı çeşitlerinde ayet ve hadislerden yararlanarak iklim konusuna hat sanatıyla dikkat çektik. Tabiatı korumakla, çevreye zarar vermemekle ilgili metinler seçtik. 20'nin üzerinde eser oluşturduk" diye konuştu.

 

'ÇEVRE BİLİNCİYLE ALAKALI ÇALIŞMALAR YAPTIK'

Hattat bir aileden geldiğini ve uzun süredir bu sanatla meşgul olduklarını kaydeden Hattat Seyit Ahmet Depeler, "Konya'da 20 yıldır hat sanatıyla meşgulüz. MÜSİAD'ın böyle bir sergi talebi oldu.  Çevre bilinciyle alakalı çalışmalar yaptık. Kendi çalışmamdan bahsetmem gerekirse; Bakara Suresi'nin 28. ayeti olan, 'Sonra sizi öldürecek, sonra sizi diriltecek ve sonra yine ona döndürüleceksiniz' mealinde olan ayeti çalıştım. Eserimde kırmızı rengini tercih etmemin sebebi ölüm, hayatta bahseden yerde yeşil rengini kullandım ve dönüş onadır kısmında da mavi rengi kullanarak kompozisyonu bitirdim. Burada üç noktayı altın kullandım. Üç ayrı renkteki mürekkebe gönderme yaparak kırmızı, yeşil ve maviyle şeddelerini koydum. Böylelikle de sergimizin konseptine uygun bir çalışma yapmaya gayret gösterdim" dedi.

 

UZMAN HATTATLAR TARAFINDAN YAPILDI

3 farklı eseriyle sergiye katıldığını söyleyen Hattat Sami Naddah, "Şam doğumluyum. 2003 yılında Türkiye'ye geldim. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi Selçuk Üniversitesi'nde Geleneksel Türk Sanatları bölümünde tamamladım. Ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde doktora eğitimime başladım. Ayrıca NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde 6 yıldır öğretim görevlisi olarak hat hocalığı yapıyorum. Buradaki proje talep edildiği zaman; Kurân-ı Kerim'de ve hadisi şeriflerde çevreyle alakalı ayet ve hadisleri tespit ederek arkadaşlarımla paylaştım. Onlardan 3 tanesini seçerek sergiye katıldım. İlk eserimde Nahl Suresi'nin 18. ayeti yer alıyor. Manası; 'Allah'ın nimetlerini saymaya kalkarsanız, onları sayamazsınız. Çünkü Allah bağışlayıcı ve merhametli olandır.' Diğer eserimde hadisi şerif yer alıyor. Manası; 'Kıyamet kopmak üzere olsa bile elinizdeki fidanı dikin' hadisine yer verdim. Bu bence çevreyle ilgili söylenecek en güzel sözlerden birisidir. Son eserimde ise 'Rasulullah (sav) buyurdu ki' diye başlıyor. Hadisi şerifte verilen mesajda ise; 'Zarar etmeyin, zarar da görmeyin' manasına geliyor. Bu eserlerle sergiye katıldım" diyerek sözlerini tamamladı.

 

ÖncekiMÜSİAD’DA TİKA’NIN FAALİYETLERİ ANLATILDI
SonrakiMÜSİAD KONYA ŞUBESİ'NDE YOĞUN KATILIMLI BAYRAMLAŞMA